Om kostymer och scenografi


Vecka 10 kom våra samarbetsklasser till oss på teatern för att ha workshop här. Vi pratade om scenografi och kostymer och berättade om olika val vi gör och tänker på i detta, fick höra elevernas idéer och tankar om vad de såg samt om den föreställning som vi steg för steg håller på att skapa tillsammans.

Vi tog avstamp i att vi ville synliggöra de olika moment och funktioner som finns kopplade till en teateruppsättning – i detta fall med fokus på scenografi och kostym. Med utgångspunkt i befintlig scenografi samlades vi i gradängen på vår stora scen och pratade om olika saker som vår scenograf Råger tänker på när han planerar för hur scenrummet ska se ut. Vi tittade på olika former, ljus och färger som finns i scenografin till Skatten som eleverna såg premiären på i höstas. Efter det gick vi in till vår lilla scen där det hände det konstiga saker på väggarna, på golvet och i taket. Skådespelare som hängde som från väggen, en boll som ramlade ner helt plötsligt från taket och en lucka i taket som öppnade sig full med ljus. Vi pratade om vad eleverna såg och tänkte, visade hur vi hade skapat olika effekter och eleverna berättade om hur de upplevde dessa.

Efter fruktpausen pratade vi vidare om kostym och karaktärer med utgångspunkt i redan befintliga kostymer som vi använt i tidigare föreställningar. Eleverna fick säga vad de såg och vad de tyckte de olika kostymerna visade och vad de läste in i detta. Vi pratade om kostymernas historia, om hur vi tänkt och berättade om delar av den scenografi som hörde till respektive föreställning och karaktär, samt till hur karaktären rörde sig eller vad den ville visa eller berätta. Efter detta fick eleverna i uppgift att avgöra hur vi kunde göra för att de fyra disparata karaktärer som vi först tittat på skulle kunna spegla en gemenskap. Eleverna välja hur skådespelarna skulle vara klädda för att spegla denna gemenskap och utifrån det bytte våra skådespelare kostym tills eleverna tyckte att det såg bra ut. Sen fick de ge förslag till vad för föreställning dessa karaktärerna kunde befinna sig i och utifrån det improviserade våra skådespelare fram en scen utifrån de element eleverna föreslagit. 

Innan vi avslutade dagen fick eleverna med sig i uppgift att göra egna skisser på kostymer till de karaktärer som vi tänker ska vara med i Signalisterna – den föreställning som eleverna är med och arbetar fram och som kommer att ha premiär 15 september. Nästa vecka när vi ses igen på skolan kommer eleverna att visa oss sina skisser. Och det ser vi fram emot med stor spänning!!!

no images were found